Davetler, kokteyller, partiler, yeni yıl kutlama yemekleri derken aralık ayı her zamankinden daha fazla yemekle mutlu olmak istediğimiz bir dönem. Bu zamanlarda daha özgürce yemeğe de hak veriyoruz sanki değil mi? Yemekler, mezeler, küçük atıştırmalıklar ve alkol ile birleşince de daha çok kalori almamıza neden oluyor. Sosyalleşirken kilo almamak için yapılacak bazı tüyoları sizinle paylaşmak istedim.
Bu önerileri sadece yılbaşı gecesi için değil, tüm davetlerde de uygulamayı ihmal etme. Yasaksız beslenmek için porsiyon kontrolü yapmayı öğrenmen hayat boyu kurtarıcın olacaktır. Çok sosyalim diyet yapamıyorum diyen çok insan tanıyorum halbuki dengelemek çok kolay yeter ki küçük detayları aklımızdan çıkarmayalım.
Benim için 1 ocak sabahı çok özel, o nedenle 1 ocak kahvaltısı serbest! Gece geç uyuma ihtimalimizden dolayı genellikle sabah geç kalkacağımız için öğle yemeği gibi olabiliyor. Burada da dikkat etmemiz gereken kahvaltı sonrasında masum bir sebze çorbası, sebze yemeği veya balık ile akşam yemeğimizi tamamlamak. Ve devamında normal yaşantımıza geri dönmek.
Ama bu aralar beslenmenin çok rayından çıktığını düşünüyorsan, 2 ocak itibariyle minik bir detoks yapmalısın. Bunun için en güzel şey; bol su ve, günde 2-3 bardak bitki çayı tüketmek, sebze yemeklerini daha çok artırmaktır.
Örneğin 2-3 gün ana yemeklerde sadece sebze tüketip dengeledikten sonra yine 1 öğün sebze, 1 öğün et şeklinde düzene oturtabilirsin. Bu iki seçenekte de mutlaka ikindi de açlık durumumuza göre dengeleyici tost veya kefir+ meyve gibi bir ara öğünümüz olsun. Tabi ki her diyet kişiye özgü olmalıdır ama programlamanızı yaparken bu örneği rehber alabilirsin. Bir diyetisyen eşliğinde devam ettiğiniz bir program varsa ‘nasıl olsa battı balık yan gider’ deyip listelerinize uymamazlık etmeyin. Bir an önce başlayın. Çünkü zararın neresinden dönsek kardır, unutmayın.
Yeni yıl coşkusu insanın her şeyin en iyisini yemek, giymek, gezmek istediği bir gündür. Ama bir yandan da formda olmanın planlarının yapıldığı bir dönemdir. O zaman bu yıl dileklerini gerçekleştirelim hem lezzetli hem de formda sofralar kurmanıza yardımcı olalım.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
2 adet kereviz rendelenir, alacağı kadar süzme yoğurt ve light yoğurt karışımıyla harmanlanır. Üstüne dövülmüş 2 yemek kaşığı ceviz, pul biber serpilir. Çörektotu ve sarımsak da çok yakışır.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Yukardaki malzemelerden seçerek farklı içler doldurup dolma gibi sarabilirsiniz. Sushi boyutlarında sarmanızı tavsiye ederim.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
İri domatesler seçip altta daha büyük parça kalacak şekilde kesin. Arasına lor peyniri veya süzme yoğurt sıkıp üst parçayı kapatın. Arasına bir dal maydanoz geçirin.
Malzemeler:
Hazırlanışı:
Rende kabak kavrulur, suyunu çekince sarımsaklı dere otlu yoğurtla karıştırılır. Başka bir tavada rendelenmiş havuç kavrulur. Yoğurtlu kabağın üstüne soğuyunca pişmiş havuç konup soğuk servis edilir.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
İnce kıyı dereotu, maydanoz, sarı kırmızı biber karışımına haşlanmış Meksika fasulyesi, nar harmanlanır. Zeytinyağı nar ekşisi sos dökülür.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Közlenmiş patlıcanlar ezilir. 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulur. İnce kıyım yeşil biber, soğan, domates yumuşayınca üzerine patlıcan eklenip azıcık daha pişer. Acı pul biber eklenir. Sıcak servis edilir.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Biberler parçalanıp, yağda kavrulur yağı ile beraber yoğurdun üzerinde servis edilir.
Malzemeler;
Hazırlanışı;
Kabaklar yıkanır, kabukları soyulmadan zar inceliğinde dilimlenir. Üzerine zeytinyağı, ince kıyılmış dereotu bol pul biber dökülerek servis edilir.