Aynada gördüğün fit beden, güne gülerek başladığın hâlin, spora keyifle gitme arzun, insanlara daha pozitif bakışın, olayları yorumlayışın bile yediklerinle ilişkilidir. “Ne yersen O’sun” dediğimizde bu söze sadece sağlık ya da kilo anlamında bakma. Düşünsene, kaliteli beslenen biriyle zararlı gıdalar tüketen biri nasıl aynı olabilir? Düşüncelerin, zihninden geçen o iç konuşmalar, ruh hâlin, hepsi beslenmenle ilişkili…
Kış aylarının kasvetli, kapalı, soğuk havası gidiyor ve güneş açtıkça içimiz kıpır kıpır oluyor. İnsan sebepsiz yere mutlu hissediyor ve kendine iyi bakma isteği ağır basıyor. İşte bu dönemi iyi değerlendirmelisin. Kendine yapacağın en büyük iyilik de mevsime özel beslenmek olacak. Kış aylarının fazla kilolarını atarken, metabolizman da uyanışa geçecek.
Gelişmeleri gördükçe, kendi kendine motive olacaksın ve bedenin de hormonal olarak seni bu yolda kucaklayacak. Tabii ki yine önüne engeller çıkabilir. Yola bunları bilerek çık ki tuzaklara düşme. Eğer hazırsan, senin için hazırladığım ve hayata geçirilmesi kolay olan bu beş adımı hemen uygula:
1. Yeterli su içmeye başla. Her sabah güne bir bardak, içine nane yaprağı ve limon dilimi eklenmiş ılık su içerek başla. Gün içerisinde iki litre su ve iki-üç kupa bitki çayı içmelisin.
2. Light ürün peşinde koşma. Bedenindeki tüm hücreler yiyeceklerden gelen besinlere dayalıdır, yani kaloriye bakmaz. O zaman light ürün peşinde koşma. Önemli olan o gıdanın sana sağlayacağı fayda (vitamin, mineral gibi)… Son yıllarda bu konuda bilgi kirliliği çok ve kafan karıştı biliyorum. Sana çok basit bir ipucu vereceğim: Topraktan gelenden korkma. Bir şeyi yemeden önce ne kadar işlenmiş olduğuna bak ve kararını ona göre ver. Ve porsiyonlarını ölçülü tut ki yasaksız beslen. Her küçük sağlıklı lokmanın bile karşılığı büyük olacaktır, bunu bil.
3. Her gün hareket et. Günde en az 20-30 dakika ya da haftada dört kez 45-50 dakika egzersiz yap. Bunun için zaman yarat ve bahane bulma. Sana iyi gelen bir spor dalını seçebilirsin. İstersen sadece yürüyebilirsin; önemli olan hareketinin artması.
4. Genetiğini suçlama; olumlu değişiklikler yap. Genlerin sadece bir kalıptır. İyi beslenme ve yaşam şekliyle herkes sağlıklı olabilir. Kendine öncelik tanı. Bunu yaptığında ev ve iş hayatın da düzene girecek. Sağlıklı bedeninle daha mutlu, enerjik, üretken ve başarılı olacaksın. Sağlık öncelikle “sağlıklı olmak” düşüncesini kabullenmekle başlar. Durumunu incele ve işe düzeltmen gereken en kötü alışkanlıklarından başla. Her hafta bunların birini iyileştir. Mesela gazlı içecek tüketiyorsan bugün bırak ve yerine su içmeye başla.
5. İyi beslenmeye odaklan. Yukarıdaki adımların ardından artık daha iyi besinler tüketmeye odaklanabilirsin. Bunun için aç kalmadan; mevsim sebze ve meyvelerinin ağırlıklı olduğu, sağlıklı yağlar ve kaliteli proteinlerden oluşan bir beslenme modeli oluştur. Yediklerin damak tadına uygun olsun; kendine özel tarifler geliştir. Özellikle mevsim geçişlerinde, sebze ve meyvelerin canlandırıcı gücünden faydalan. Doğal olarak taşıdıkları oksijen, klorofil, posa, vitamin ve mineraller ile limitsiz tüketeceğin joker besinlerin olsun. Bu sebzeleri taze-kuru baharatlarla süsle. Baklagiller ve buğday filizlerinin yenileyici etkisini; salata, çorba ve ana yemeklerinde kullan. Daha çok balık tüket. Ara öğünlerinde çiğ badem ye.
60 gr organik maş fasulyesi veya mercimek filizi
Marul, dilediğin kadar
4-5 dal dereotu
4-5 dal maydanoz
4-5 dal nane
1 adet Çengelköy salatalık
3 adet kiraz domates
2 adet ceviz
7-8 adet fındık
Ufak bir avuç goji berry
Bir avuç keçi/lor peyniri
Sosu için:
½ limon
½ mandalina
3-4 damla balsamik sirke
Deniz tuzu
Zeytinyağı
Tüm malzemeleri karıştır. Sos malzemelerini de karıştırdıktan sonra salatanın üzerine dök.
1 adet kereviz sapı
1/2 demet ıspanak
2 adet salatalık
1 adet pancar
1 adet yeşil elma
Tüm malzemeleri katı meyve sıkacağından geçir; içine yarım limon sık ve iç.