*Gaz şişkinlik sorununuz var mı?
*Sürekli gaz sıkıntılarınız oluyor mu?
*Bağırsaklarınız tembel mi, düzensiz mi?
*Saçlarınız bir süredir fazla mı dökülüyor?
*Sürekli tekrarlayan uçuk-aft var mı?
*Sık mı hastalanırsınız?
*Baş ağrısı, huzursuzluk yaşıyor musunuz?
*Depresif misiniz?
*Dalgın ve unutkan mısınız?
*Alerjik belirtileriniz çoğaldı mı?
*Yemek sonrası şişlik rahatsız mı ediyor?
*Yapay, paketli, rafine mi besleniyorsunuz?
*İshal, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonlarına sık mı yakalanırsınız?
Bu şikayetlerden çoğuna “Evet” cevabını veriyorsanız artık harekete geçme zamanı demektir.
Bağırsak yüzeyi yaklaşık olarak bir tenis sahasını kaplayacak kadardır. Yararlı bakteriler bu geniş yüzeyin ‘kontrol’ ve ‘savunma’ noktası gibidir. Parçalanan atıkların, toksinlerin kana geçişine karşı koruyuculardır. Eksikliklerinde korunmasız kalan bağırsak duvarı sürekli olarak zararlı maddelerin istilasına uğrar. Bu süreç sık tekrarlandığında ise vücut kendi dokularını da yabancı görüp tahrip eder ve diyabetten astıma, depresyondan kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkarır. Yani bağırsak floramız tüm vücudumuzu dahası tüm sistemlerimizi etkiler.
Bağırsaklar ile ilgili yaşanan problemler çok sık yaşanan güncel bir durumdur. Ama sadece bağırsağın fizyolojik sorunu kaynaklı bir kabızlık, şişkinlik yaşamıyoruz. Bağırsağı hızlandıran tüm önlemleri almamıza rağmen kabızlık ve şişkinlik sorunları halen devam edebiliyor. O noktada bağırsak florasını incelemek gerekiyor. Oradaki dost bakterilerin azalması ve zararlı bakterilerle olan dengesinin bozulması ‘ikinci beynimiz’ olan bağırsaklarımızda sıkıntılar yaratabiliyor. İşte tam ihtiyacımız olan bağırsak floramızı desteklemesi amacıyla oluşturduğum çay tarifim,
Bağırsak florası dostu;
Meyan kökü içerisindeki “Candida” mantarının tedavisine destek olur. Kakule karaciğer sağlığı ve yağ metabolizması için etkili bir baharattır. Bunun yanında bağırsak sağlığına da destektir. Mide kramplarını keser, bağırsak gazını önler. Kakulenin özellikle de gaz giderici özelliği bağırsak florası için önemli bir destektir. Rezene sindirim dostudur. Hazımsızlık, bağırsak sesleri olanlara ve gaz sıkıntısı ile ilgili problemi olanlara bu birleşim oldukça etkilidir. Tarçın ise hem lezzet verir hem de kan şekerini dengeler. Bu sorunları önlemek için günde 2-3 kupa bu çaydan içmek oldukça faydalıdır.
Bir diğer problem ise mide ekşimeleri. Özellikle fazla yediğimizde, dışarıda yediğimizde, endüstriyel yağları vücudumuza çok fazla aldığımızda, unlu ürünleri fazla tükettiğimizde midemizde ekşimeler/yanmalar çok sık gözlemlenebiliyor. Bu tarz durumlar için de mide dostu, ekşimeyi azaltan, hazma yardımcı çay tarifim;
Sindirim dostu çay;
Kimyon, hazma yardımcıdır. Kişniş mideyi uyararak sindirime yardımcı olur. Rezene mide gazları için oldukça etkilidir. Limon alkali etkisi ile genel sağlığa ve sindirime/ mideye destek verir. Taze nane ferahlatıcı özelliği ile bu çaya fark katmaktadır. Uykusuzluk, şişkinlik mide ağrısı yaşayanlar varsa bu çaya lavanta da ekleyebilirler. Lavanta rahatlatıcı etkisiyle uyku yapabilir. Bu nedenle akşam yemeğinden sonra 1-2 kupa kadar içmek uykusuzluk problemine de iyi gelecektir.
Ruh halimizi pozitife çevirmek de bazen bağırsak ve sindirim sistemimiz ile mümkün olabiliyor. Stresi yönetememek, ne yediğinizin farkına varmamanıza ve stresli yemek yememize neden olur. Yedikleriniz faydalı bile olsa, bağırsaklarda sorunlara yol açabiliyor.
Ruh ve beden dengesi çayı;
Papatya hazımsızlık, uykusuzluk, strese iyi gelen yatıştırıcı bir çaydır. Gül; bağırsak hareketlerini düzenleyici, mide bulantılarını önleyici, sakinlik veren bir çaydır. Zencefil evrensel bir ilaç gibidir. Tarçın ise hem kan şekeri dengesine hem de aroma vermeye yardımcıdır.
Bu çayları sindirim sistemi ile ilgili probleminiz varsa, bağırsak florası dostu olanı sabah saatlerinde; sindirim sistemi dostu olanı akşama doğru, ruh-beden dengesi çayını da kesinlikle gece içmenizi tavsiye ediyorum. Yeşil çay, mate gibi bitki çayları ile metabolizmayı aktif tutmayı ihmal etmeyin.
NOT: Safra taşı olanlar, kan sulandırıcı kullananlar, uyku ilacı alanlar özellikle kakule ve zencefil kullanırken dikkatli olsunlar. Çünkü besin-ilaç etkileşimine neden olarak zararlı olabilir.