Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

Hastalanmadan yaşamak için sağlıklı beslenin!

Bağışıklık sisteminin temizlenmesi ve sistemin güçlenmesi için vücudu destekleyen zengin içerikli, diyetlerle beslenin. Sofralarınızda yapacağınız ufak değişiklikler büyük kazanç sağlayacaktır. Hastalıkları önlemek, hastalığı tedavi etmekten daha kolay, etkili ve ucuzdur. Kendinizin ve sağlığınızın değerini bilin. Değersizlik inancı, öfke, aşırı kızgınlık, korku bizi hasta ediyor. Bu nedenle;

• Zihin ve duygular bağışıklık işlevlerinde çok etkilidir. Stresi azaltacak hobiler edinin.
• Her gün ortalama yedi saat uyuyun, kaliteli uykuya önem verin.
• Egzersiz yapın, gevşeyin ve esneyin. Sevdiğiniz sporları yapın.
• Doğru saatlerde güneşlenin. D vitamini bağışıklığı güçlendirir, kanseri önler.
• Dikkat edilmesi ve alışkanlık haline getirilmesi gereken bir başka alan ise beslenme. Unutmayın, önleyici ilk adım sağlıklı beslenme, kanseri bile yüzde 40 azaltabilir.
• Omega 3; depresyon, kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, hafıza problemler ve romatizma sorunlarını azaltır. Alımınızı artırın.
• Su en basit ama etkili ilaçtır. Alkali su için. Ya da her zaman içtiğiniz suya karbonat ekleyin.
• Yulaf ezmesi bağışıklık sistemini güçlendirir.
• Düzenli öğünler tüketin. Kahvaltı, öğle, ikindi ve akşam asla atlanmamalıdır.
• İdeal vücut ağırlığınıza inin ve bunu koruyun.
• Filizler, hayat dolu besinlerdir, tüketin. Yeşil mercimek filizinin protein değeri kırmızı ete yakındır. Badem filizi ise süper E ve C vitamini kaynağıdır. Hazır gıdalar yerine ev yapımı olanları tercih edin.
• Mevsiminde sebze ve meyveler tüketin.
TARİFLER

Direnç Salatası:

Malzemeler:
Akdeniz yeşillikleri,
1 avuç kırmızılahana (ince kıyım),
¼ kereviz rendesi,
¼ nar, ¼ yeşil elma,
½ çay bardağı bulgur/ karabuğday,
1 tutam zencefil rendesi.

Sos için:
1 yemek kaşığı limon suyu,
1 yemek kaşığı zeytinyağ,
yarım avakado,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi,
1 yemek kaşığı ceviz.

Hazırlanışı: 
Tüm malzemeleri doğrayıp karıştırın. Avokadoyu diğer sos malzemeleriyle el mikserinden geçirin ve salatanızı soslayın.


Sebze Bulyon:

Malzemeler:
250 g havuç,
250 g soğan,
3 diş sarımsak,
250 g kereviz,
1 kibrit kutusu zencefil, 350 g domates,
½ demet maydanoz,
100 g deniz tuzu çekin.

Hazırlanışı: 
Tüm malzemeyi doğrayıp mikserden geçirin. Oluşan püreyi yağlı kâğıda serip fırınlayın. Kuruyup parçalanan bulyonu ufalayın ve tekrar mikserden geçirin, cam kavanozda saklayın. Sulandırmak için bir bardak kaynar suya 1 yemek kaşığı tuz kullanın.

10 ALTIN KURAL

1) Bağışıklık sistemini güçlendiren sebzeler beslenmenizden eksik olmasın. Yemeklerde bolca sarımsak ve soğan kullanın.

2) Bazı sebzelerin koruyucu gücü çok yüksektir. Brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve lahanagiller her öğünde yenmelidir.

3) Hastalık karşıtı antioksidanlardan zengin beslenin. Yedikleriniz kadar içtikleriniz de etkilidir. Bunun için her gün 3-4 bardak beyaz veya yeşil çay içilmelidir.

4) Böğürtlengiller, elma, portakal, kivi ve pomelo en iyi C vitamini kaynaklarındandır. Günde 2 porsiyon tüketilmelidir.

5) Baharatların metabolizmayı hızlandırıcı ve iyileştirici gücü için pul biber, zerdeçal, zencefil, karabiber, kimyon, kekik, nane eşit oranda karıştırılıp yemek ve çorbalarda kullanılmalıdır.

6) Şeker, bağışıklığı düşüren, kanser hücrelerini besleyen zehirdir. Şeker isteğinizi sağlıklı kaynaklardan karşılayıp tatlı isteğinizi köreltin. Her gün 1-2 adet hurma yenmelidir.

7) Ölümden başka her şeye şifa gelen doğal yağlardan yararlanın. Her yemeğe, salata ve yoğurda çörekotu ve keten tohumu eklenmelidir.

8) Sağlıklı ortamda yetişen protein kaynakları direnci güçlendirir. Kırmızı et ve balık ana öğünlerde ihmal edilmemelidir.

9) Badem, Antepfıstığı E ve B vitamini birleşimi yağlı tohumlardır, bağışıklığı destekler. Her gün 1 avuç tüketilmelidir.

10) Bağışıklığın kalesi bağırsaklar ve midenin sağlığı için iyi bakterilerden zengin flora sağlayan kefir her gün 1-2 bardak tüketilmelidir.