Doğru beslenmenin ve diyet yapmanın önünde ruhun, bedenin ve zihnin kurduğu engeller bulunduğunu belirten Diyetisyen Berrin Yiğit’e göre, bu engelleri aşmak, hayat boyu sağlıklı olmak anlamına geliyor.
“Kendinize yapacağınız en büyük yatırım yeterli ve dengeli beslenmeyi alışkanlık edinmektir, bunu kabul ederseniz aşamayacağınız engel yoktur. Buna önce kendinizi inandırın” diyen Yiğit, sağlıklı beslenmeyi ve diyet yapmayı engelleyen tuzakları ve yapılması gerekenleri anlattı:
1- Sağlıklı yemekler sıkıcı ve tatsızdır inancı: Doğru beslenmeye adım atanlara ilk tepki tat duyularından gelir. Bu duyguyla kişi, yediklerini beğenmez ve arayışa girer. Diyet yemeklerinin lezzetsiz olduğu algısı vazgeçiricidir.
2) Zamansızlık: Yoğun çalışma saatleri, hızlı yaşam, iyi yemeğe ulaşmanın daha fazla vakit gerektirmesi en önemli engellerdendir. O zaman yemeklerinizi yanınızda taşın, yemek yemeye gereken zamanı ayırın. İşe de, yemek ve çalışma saatlerini ayırmakla başlayın.
3) Diyette kısıtlanmışlık duygusu: Yasaklar ve favori tatlardan uzaklaşmak strese sokar ve insan daha çok yemek ister. İşte bu duyguya kapılmamak için yapılması gereken şey çok basit; bilinçli beslenme ve porsiyon kontrolünü öğrenirseniz kötü gıda yoktur.
4) Gıdaya erişim sorunu: Sağlıklı gıdaların kolay ulaşılabilir olmaması ve fast fooda kıyasla daha pahalı olması.
5) Eğitim eksikliği: İyi gıda için doğru alışveriş ve yemek pişirme tekniklerinin bilinmemesi diyetlerin hızlıca sonlanmasına neden olur.
6) Ülkelerin beslenme politikaları: Ülkelerin sağlıklı ve bilinçli beslenmeye yönelik yatırımlarının yetersizliği ve teşviklerin azlığı motivasyonu düşürür. Ücretsiz gidilecek derneklerin yetersiz olması buna örnektir.
6) Sağlıklı yemenin önemine dair bilgi noksanlığı: Kulaktan dolma ve gerçekliği olmayan bilgiler hem sağlıklı beslenmeye hem de diyete olan inancı azaltır.
8) Etiketleri okuyun: Etiket okuma alışkanlık haline getirilmediği için doğru porsiyonların karşılığı olan kaloriler bilinmiyor. Bu da diyetlerin başarısız olmasına yol açıyor.
9) Çevresel faktörler de engelliyor: Büyüyen porsiyonlar, doğru yeme miktarı algısını değiştirdikçe insanlar daha çok yiyor. Diyette yenen miktarlar azmış gibi geliyor ve uyum sağlanamıyor. Öte yandan albenili paketlenmiş gıdalar, açken alışverişe çıkmak da diyet yapanları tuzağa düşürebilir. Aynı şekilde reklamlar da diyetleri sonlandıran en büyük engeller arasında yer alır.
10) Değişime direnmeyin: En büyük engellerden biri de değişimi, alışkanlık haline getirememektir. Bunun için işe kendinizi hazırlamakla başlayın ve şu adımları uygulayın:
a) Sebebiniz güçlü ve kendinize özel olsun, başkaları öyle olması gerektiğini söylüyor diye yapmayın, başarıya odaklanın
b) Önünüzdeki engelleri önceden belirleyip, hazırlıklı olun.
c) Doğru ve uzun vadeli hedefler koyun.
d) Çevreden destek alın.
e) Gelişimin kaydını tutun, besin günlüğünüz ve evinizde diyet köşeniz olsun.
f) Spor yapın, bedeninizi ve ruhunuzu doyurun.